Skip to content

Białka, enzymy, geny: wzajemne oddziaływanie chemii i biologii

1 miesiąc ago

609 words

Badania biochemii i biologii molekularnej przebiegają w szalonym tempie. Tysiące naukowców, zarówno w środowisku akademickim, jak i przemysłowym, pracuje w tym obszarze. Literatura stała się niewykonalna; Journal of Biological Chemistry, po skromnym miesięczniku, jest teraz cotygodniowym rozmiarem małej książki telefonicznej. Jak zaczęła się ta szalona aktywność. Opowieść opowie Joseph Fruton, historyk nauki i były szef wydziału biochemii na Uniwersytecie Yale, w Białkach, Enzymach, Genach. Książka zaczyna się od trzech rozdziałów w tle, z których pierwszy dotyczy podejścia do historii nauki, następnego z kontekstami instytucjonalnymi, w których rozwijały się nauki chemiczne i biologiczne, a trzeci jest rozdziałem filozoficznym, w którym Fruton omawia obecną socjologiczną dekonstrukcję nauka – twierdzenie, że dane naukowe są względne w stosunku do społeczeństw, w których są uzyskiwane, a nie obiektywnie prawdziwe. Po nich następuje rozdział o sposobach, w których badania chemii fermentacji doprowadziły do odkrycia enzymów i pięciu rozdziałów na temat historii białek, utleniania i wytwarzania energii, pośredniego metabolizmu, DNA i dziedziczności oraz regulacji biochemicznej. W każdym z tych pięciu rozdziałów autor pokazuje, w jaki sposób biologia powstaje na podstawie stosownej chemii – na przykład, jak chemia aminokwasów ostatecznie ujawniła strukturę białek i jak podwójna helisa DNA jest dyktowana przez struktury puryn. i pirymidyn.
Pisząc tę książkę, Fruton pokazuje budzącą grozę erudycję i wyjątkową ocenę wyboru elementów, które należy pominąć. Osobiście zapoznałem się z około 40-letnią pracą opisaną w tej książce i o ile mogę powiedzieć, autor pominął kilka najważniejszych punktów. Ponadto książka jest uzupełniona 182-stronicową bibliografią i indeksem blisko 2000 naukowców, o których mowa w książce. W książce zawarte są tak zwięzłe fakty, jak pierwotne użycie słowa enzym , które zostało użyte w średniowieczu do opisania Eucharystii zrobionej z drożdżami, w przeciwieństwie do drożdżowej azymejskiej Eucharystii i losu Eduarda. Buchner, który opisał jeden z pierwszych bezkomórkowych systemów fermentacji (preparat drożdżowy wytwarzający etanol i dwutlenek węgla z cukru), który zginął podczas I wojny światowej podczas służby w armii niemieckiej. Tu i ówdzie opisywane są aspekty osobowości niektórych wybitnych naukowców: na przykład Otto Warburg, który miał arogancję oficera armii pruskiej i Louis Pasteur, którego umiejętność jako naukowego debatera opuścił przeciwnicy w gruzach.
Książka została napisana w gładkim, łatwym do odczytania stylu. Fruton podąża za odświeżającą praktyką używania pierwszej osoby liczby pojedynczej, gdy odnosi się do siebie i przyprawia tekst suchym humorem.
Przypuszczam, że są tacy, którzy mogą narzekać, że książka nie jest wystarczająco głęboka, ale z pewnością nie dotyczy to rozdziału opisującego sposób, w jaki enzymologia wyrosła z chemii fermentacji. Ta krytyka może dotyczyć późniejszych rozdziałów, ale nie jest to właściwe dla książki, która została napisana jako przegląd historii biochemii i biologii molekularnej w ciągu ostatnich 200 lat.
Szeroki zasięg i obszerna bibliografia sprawiają, że ta książka ma wielką wartość jako punkt wyjścia dla każdego, kto interesuje się konkretnym aspektem historii biochemii lub biologii molekularnej Mogę polecić tę książkę jako doskonały wybór dla wszystkich zainteresowanych biochemią lub biologią molekularną, którzy chcą wiedzieć, skąd to wszystko pochodzi.
Dr med. Bernard M. Babior.
Scripps Research Institute, La Jolla, CA 92037

[hasła pokrewne: okrężnica wstępująca, choroba bostońska u dorosłych leczenie, bostonka u dzieci ]
[patrz też: kontur cieszyn, klebsiella pneumoniae w pochwie, produkty wzdymające ]

0 thoughts on “Białka, enzymy, geny: wzajemne oddziaływanie chemii i biologii”