Skip to content

Ludzkie krwinki czerwone oczyszczają zewnątrzkomórkowy nadtlenek wodoru i hamują tworzenie kwasu podchlorawego i rodnika hydroksylowego.

2 miesiące ago

233 words

Zbadano zdolność nienaruszonych ludzkich krwinek czerwonych do wychwytywania zewnątrzkomórkowo wytworzonych H2O2 i O2- oraz zapobiegania tworzeniu się rodników hydroksylowych i kwasu podchlorawego. Czerwone krwinki hamowały utlenianie ferrocytochrome c przez H2O2. Komórki traktowane aminotriazolem nie były już hamowane, co wskazuje, że ochrona była prawie całkowicie spowodowana wewnątrzkomórkową katalazą. Wkład systemu GSH był niewielki i widoczny tylko przy niskich stężeniach H2O2, gdy katalaza była hamowana przez aminotriazol. Komórki były około jednej czwartej efektywne w hamowaniu utleniania cytochromu c jako równoważne stężenie oczyszczonej katalazy. Nie zaobserwowano hamowania zależnej od O2 (-) – redukcji żelazicytochromu c lub nitroblue tetrazolium, chociaż ekstrahowana krwinek czerwonych dysmutaza ponadtlenkowa hamowała redukcję tetrazoliową nitroblue na poziomie jednej czwartej stężenia tego w komórkach. Czerwone komórki skutecznie hamowały utlenianie deoksyrybozy przez rodniki hydroksylowe wytworzone z H2O2, O2- i Fe (EDTA) i zależne od mieloperoksydazy utlenianie metioniny do sulfotlenku metioniny przez stymulowane neutrofile. Większemu z czerwonych krwinek zahamowanie wytwarzania rodników hydroksylowych i zahamowanie utleniania metioniny zapobiegało blokowanie wewnątrzkomórkowej katalazy aminotriazolem. Tak więc krwinki czerwone są zdolne do wydajnego wychwytywania H2O2, ale nie O2-, wytwarzanego w ich otoczeniu, oraz do hamowania tworzenia rodników hydroksylowych i kwasu podchlorawego. Mogą zatem odgrywać istotną rolę w pozakomórkowej obronie przeciwutleniaczy.
[więcej w: sabina kluz, izis chmielna, pozew o alimenty od dziadków ]

0 thoughts on “Ludzkie krwinki czerwone oczyszczają zewnątrzkomórkowy nadtlenek wodoru i hamują tworzenie kwasu podchlorawego i rodnika hydroksylowego.”